FOTÓK     A LEGJOBB FOTÓK     FELHASZNÁLÓK     KERESÉS     SZABÁLYZAT     BLOG     FÓRUM         
Az összes funkció eléréséhez be kell jelentkeznie!

Kategóriáink  
absztrakt
akt és önakt
átalakított fotók
családi fotó
csendélet
csillagászat, égbolt
digitális illusztráció
divatfotó
egyéb
éjszakai fotók
ember és környezete
Featured
Fotóstalálkozó "werkfotói"
házi kedvencek
humor
járművek
légifelvételek
makró
panorámaképek
portré
Projekt Fotók
sport, mozgás
tárgyfotók
természetfotók
trükkfelvételek
vadon élő állatok
város, építészet
víz alatti fotókFórum  
Hülye vagyok?
Projekt Fotók - Társalgó
Kihalt az oldal mint Csernobil, tenni kéne valamit
Projekt Fotók - Hirdetőtábla
Extra art
Legfrissebb blog  
Péter T. (2)
Mutty (3)
Istvan (2)
gbence87 (12)
Mariamaria (5)
Aktív felhasználók  
Összesen: 0

Szavazás  
Korábbi szavazásokDigitális Illusztráció

Minden azzal a c64-el kezdődött.... Emlékszem, a commodore cég - még nagyon a - térhódításának kezdetén, az első rajzoló programok már ismerték az alapvető képmanipulációs eszközöket, természetesen a maguk primitív módján. Aztán jöttek a PC-k, a professzionális kiadványszerkesztő és képmanipuláló szoftverek... de ne is szaladjunk ennyire előre.

A digitális illusztráció a fotográfia "trükk" felvételeiből nőtte ki magát. Nagyon sok fényképpel foglalkozó oldalon nem is választják szét a "trükkfelvételeket" a "digitális illusztrációtol" mi azért mégis megpróbáljuk. Amit annó a fotólaborokban, vagy akár az exponáláskor csináltak mára már egyszerű klikk-klikk-é vált. A legegyszerűbb digitális módosításokon átesett képek épp ezért nem is nevezhetőek "illusztrációnak" hiszen a fotó értelmét nem (vagy csak igen kis mértékben) módosítják, hozzátehetnek a képhez, de akár el is vehetnek belőle. A Photoshop és egyéb képmanipuláló eszközök mára már annyira megszokottá váltak a digitális fényképezésben, hogy ezen eszközök igen kismértékű beavatkozása után kéünket még koránt sem nem nevezhetjük "digitális illusztrációnak". Aki már RAW formátumba fényképez tudja, hogy egy képet nem is tud "digitális módosítás" nélkül feltölteni, hiszen a kép konvertálásakor olyan változások történhetnek a képen (csak, hogy egy egyszerű példát említsek a fehér fény egyensúly megváltoztatása) amelyek igen is befolyásolják egy kép eredetiségét, értlmezhetőségét. Mégsem nevezhetjük digitális illusztrációnak.

Akkor meg mi is lehet ez? Az illusztráció szó értelmezése talán segítségünkre lehet. A művészettel foglalkozók két lehetséges definicót találnak illusztrációra mint művészeti ágara. Sokak szerint az illusztrációkészítés egy alkalmazott művészeti forma, amely valaminek a színesítésére, bemutatására irányul.
Ezen felfogás szerint az illusztráció nem más mint az
    "Alkalmazott képi ábrázolás vagy diagram, amelynek célja valamely szöveg szemléltetése, megvilágítása.
    A szövegtől függő ábra alapesete a könyvbeli illusztráció, ahol az összefüggést rendszerint utalás
    (pl. szöveges hivatkozás, ábraszámozás) is kifejezi."

Nagyon száraz meghatározása ez egy - a napjainkban igen fontos - művészeti ágazatnak. A marketing és PR előretörése alapvetően megváltoztatta az előbb felvázolt szemléletet. Napjainkban a kép (és az illusztráció) önmagában is értelmet nyert, mivel olyan módosításokat hajtanak végre rajta a művészek, hogy írott szöveg nélkül is tökéletesen értelmezhetővé válik. Ezzel el is jutottunk a második irányvonalhoz, mely szerint az illusztrációkészítés igen is egy szabad, egyedülálló, önálló műfaj.

Egy ilyen helyeken (mint ez a digitális tárlat) ahol nem szövegkörnyezetben szemléljük a fotót, mindenképpen szabad mufajként kezelhetjük csak. Nem hagyatkozhatunk a mellette található leírt szövegre, nem szemlélhetjük kiegészítőként, míg akkor is ha eredeti célja valaminek a tágabb bemutatása volt.

Ha egyetértetek velem az illusztráció ezen meghatározásával, akkor megnézhetjük a digitális szó jelentését is. A digitális minden esetben egy "számítástechnikai, semmiképp sem sem analóg" eszközzel történő beavatkozást jelent ezen szóösszetételben. Természetesen nem kell ennyire szigorúnak lenni. Ne csak a szavak jelentését figyeljük, bár kétségtelen, hogy nehéz összeegyeztetni a modern kor technológiáját (internet, online galária) egy olyan techikával (analóg módosítások, analóg feliratozás stb...) amely manapság már igen hanyatló félben van.

A digitális illusztrációnak két ágazata alakult ki. Az egyik, amely fényképekkel manipukációjával hozza létre a kívánt hatást, a másik pedig amely teljesen mesterséges - rajzolt, renderelt - grafikákkal kívánja bemutatni az adott témát. Az oldal természete miatt a fotó alapú digitális illusztrációk tartoznak ezen kategóriába.

Ahhoz, hogy jó digitális illusztrációt készítsünk meg kell értenünk a befogadó fél várható reakcióit. Ezen kategóriába kifejezetten fontos a cím jó megadása. Egy jó cím segíthet elérni a célunkat, míg egy rossz címesetlegesen teljesen más hatást válthat ki a nézőben. A leírás mezőt kihasználhatjuk és megírhatjuk a technikákat melyekkel a képet elkészítettük. Ne felejtsétek el, hogy a modern képzőművészet alapjává vált a digitális technológia, így aki ezen az úton kíván elindulni ismernie kell a lehetséges technikákat, trükköket. Ha az illusztráció úgy érzitek mégsem éri el a kellő hatást, írhattok is hozzá. A megfelelő szövegek elhelyezhetőek a képen, de akár a leírás mezőben is. A képen elhelyezett írásra nagyon vigyázzatok. A rossz tipo, a nem megfelelő szövegszín, az esetlegesen belógó szövegrészek tématakarása igen zavaró lehet a kép értelmezésében.

Milyen a jó digitális illuszráció? A kérdés nehéz, és valószínűleg megválaszolhatatlan. Ha megpróbáljátok, és elkészítitek a saját digilleteket, győződjetek meg arról, hogy mindent a helyén találtok-e. Ne felejtéstek el, nincs olyan, hogy kész kép! Egy ilyen képet csak abbahagyni lehet befejezni szinte sosem. Épp ezért ne essetek túlzásokba, gyakran az egyszerű megoldások célravezetőbbek mint a kusza dolgok.

Ha segítségre van szükségetek a fórumban segítségre találtok!