FOTÓK     A LEGJOBB FOTÓK     FELHASZNÁLÓK     KERESÉS     SZABÁLYZAT     BLOG     FÓRUM         
Az összes funkció eléréséhez be kell jelentkeznie!

Kategóriáink  
absztrakt
akt és önakt
átalakított fotók
családi fotó
csendélet
csillagászat, égbolt
digitális illusztráció
divatfotó
egyéb
éjszakai fotók
ember és környezete
Featured
Fotóstalálkozó "werkfotói"
házi kedvencek
humor
járművek
légifelvételek
makró
panorámaképek
portré
Projekt Fotók
sport, mozgás
tárgyfotók
természetfotók
trükkfelvételek
vadon élő állatok
város, építészet
víz alatti fotókFórum  
Hülye vagyok?
Projekt Fotók - Társalgó
Kihalt az oldal mint Csernobil, tenni kéne valamit
Projekt Fotók - Hirdetőtábla
Extra art
Legfrissebb blog  
Péter T. (2)
Mutty (3)
Istvan (2)
gbence87 (12)
Mariamaria (5)
Aktív felhasználók  
Összesen: 0

Szavazás  
Korábbi szavazásokPortré

Bárkiről lehet portrét készíteni és nagyon sok féle portrét típus létezik. Ahhoz, hogy portréfotót készítsünk, kell találni egy témát ? tehát, hogy kit szeretnénk fotózni. Ezután ki kell találni a koncepciót, hogy milyen stílusu lesz a képünk, el kell határolni a környezettől. Következő lépésben le kell egyszerűsítenünk, hogy a hangulatot ne rontsa egyéb ? nem oda illő ? körülmény, hanem teljesen a modellre orientálódjon a befogadó tekintete.

Részleteibe bontva nem elég azt mondani, hogy most egy családtagunkat választjuk témánkul, hiszen ez ennél bonyolultabb. A téma lehet egy érzés, egy mosoly vagy hangulat. Fontos megteremtenünk az összhangot a modellünk a fényképezőgép és magunk között. A teljesen szabad légkör már fél siker!

A klasszikus portérefotónál a modell középen áll, a vállak adnak egyfajta keretet. Ettől függetlenül ne legyen természet és adja át egy bizonyos szinten a karakter jellemét.

Technikai szempontból a közepes telezoom nagyobb fényerővel jó eredményt érhetünk el. Amennyiben vakuzunk, érdemes a háttértől pár lépéssel előrébb hívni a modellt. De természetesen ez nem az iskolapad és mindenki maga érzi, hogy az adott helyzetből mi a kihozható maximum.

Ha fentiekkel megvagyunk, akkor nézzük meg a környezetet, vizsgáljuk a hátteret, ennek figyelmen kívül hagyása tipikus hiba szokott lenni. Ha ?igazolványkép-stílusu? fotót szeretnénk, akkor teljesen homogén hátteret alkalmazzunk (pl. fehér fal, fotókarton). Amennyiben szabadabb stílusu képet készítünk már több szegmenssel lehet játszani. A természet vagy a lakás valamely része. Netán a világítás megbolondítása mind ezernyi lehetőséggel kecsegtetnek. De még mindig az első és legfontosabb a modell. Ezért az ő ?dekorációja?, azaz ruhája, sminkje, haja, kisugárzása az ami a legdominánsabb a képen. Mivel a portré középpontja az arc, ezért ajánlatos sötétebb öltözéket alkalmazni. A nyak is mindenkinél más szerepet játszik. Egyes embereknél a begombolt ing, vagy a kigombolt ing a nyerő. A garbó sem mindig jó választás, esetenként meg szinte kötelező. Azonban a ruházatot lehet a modell szeméhez igazítani, ezzel a tekintetnek közvetetten nagyobb jelentőséget tudunk biztosítani.

Ha ezek a dekoratív elemek is megvannak, mielőtt belekezdenénk a munkába, gondoskodjunk, hogy modellünk jól érezze magát. Ha tudjuk ültessük le, ezáltal kevésbé lesz fáradékony. Amennyiben még is áll, adjunk valami támasz lehetőséget, amit foghat ? ami egyfajta biztonság érzetet kölcsönöz számára a kamera előtt.

Ezek után egy remek időtöltés és remélhetőleg a képeken látható csodás végtermék lesz az eredmény a fáradozásainknak.