FOTÓK     A LEGJOBB FOTÓK     FELHASZNÁLÓK     KERESÉS     SZABÁLYZAT     BLOG     FÓRUM         
Az összes funkció eléréséhez be kell jelentkeznie!

Kategóriáink  
absztrakt
akt és önakt
átalakított fotók
családi fotó
csendélet
csillagászat, égbolt
digitális illusztráció
divatfotó
egyéb
éjszakai fotók
ember és környezete
Featured
Fotóstalálkozó "werkfotói"
házi kedvencek
humor
járművek
légifelvételek
makró
panorámaképek
portré
Projekt Fotók
sport, mozgás
tárgyfotók
természetfotók
trükkfelvételek
vadon élő állatok
város, építészet
víz alatti fotókFórum  
Projekt Fotók - Társalgó
Kihalt az oldal mint Csernobil, tenni kéne valamit
Projekt Fotók - Hirdetőtábla
Extra art
Szabálymódosítás kéretik!
Legfrissebb blog  
Péter T. (2)
Mutty (3)
Istvan (2)
gbence87 (12)
Mariamaria (5)
Aktív felhasználók  
Összesen: 0

Szavazás  
Korábbi szavazásokKategóriák >> éjszakai fotók >> Szabályzat

 

 

#1 2005. January. 16. ( 18:29 )  
Anonim
(Admin)
Fórum hozzászólások: 43
1) Milyen fényképeket várunk
Az éjszakai képek máshogy mutatnak be egy témát, mint nappali társaik. Egy jó éjszakai fotó nem túl sötét mégis a sötétből kiemelkedő fények teszik élővé a képet. A fényjáték, az éjszaka különleges hangulatát megragadó képek kategóriája ez.

2) Miket ne töltsetek fel
Attól függetlenül, hogy egy kép este készült, még nem lesz éjszakai fotó, ezért ide (ezt főleg az elsődleges kategória használatára értve) azokat a képeket töltsük fel, amelyeknek a témájának meghatározó eleme az éjszaka, ami nem ilyen azt töröljük, vagy módosítjuk.

3) Mi a jó kép
Attól függően, hogy mit ábrázolunk, a képnek élesnek, téma-orientáltnak kell lennie. Azonban az éjszakai fotó egyik jellegzetessége, az életlen, záridő miatti torzítások megmutatása. Tehát minden stílus a maga nemében árasszon letisztult és a befogadó számára könnyen (legalábbis pozitívan) érthető képet.

Akár egy retusálással oldd meg, hogy a beégések egy kevesebb záridejű képpel kiküszöbölöd. Itt egyszerre figyelj a kép részleteire és összahatására, úgy, hogy ezt el tudd képzelni a szobád falán.

4) Pontozási szabály
Nézd meg, hogy a kép témájának jót tett-e, hogy éjszaka lett bemutatva és ha igen, akkor mennyire alkalmazkodott a fotós az éjszaka fényeihez (illetve sötétségéhez), mennyire tudta a záridőt megfelelően kezelni. A retusálás alapossága, igényessége is fontos, ezek is vizsgálandóak. Ne adj egyest, azért mert tucatfotónak érzed, hogy a Hősök teréről a milliomodik kép került fel, mert igenis nehéz téma, és a képtulajdonos, amennyiben jól megkomponált és szép képet tölt fel, azon kívül, hogy nem ötven évvel előbb készítette a képet, más hibát nem vétett. Ilyenkor nyugottan lehet rá jó jegyet adni, vagy ha nem szeretnéd pontozni, akkor gyorsértékelés és szöveges értékelés kominációt válaszd! Az egyediség jelzésére szolgál az egyedi gomb.

A teljesen 10-es kép az egyedi és jól komponált, megfelelő technikájú fotók. Ez nem azt jelenti, hogy azért mert valaki megtehette, hogy elutazik egy egzotikus helyre és olyan fotót készített (nem a legjobb technikával), amire másnak nincs lehetősége akkor 10-est kell adni neki. Ilyenkor a részletes értékelést használd, ahol a téma lehet 10-es, de a technika talán csak 3-as pl.

5) Moderálási szabály
Az alapvető moderálást igénylő problémák a káromkodás, sértegetés, szubjektív felindulásból jogtalan osztályzás. Csak a felhasználó szimpátiája/vagy nem tetszése miatti osztályzás ? ami kideríthető a felhasználók pontozásának követéséből (ezek egyéb következményeket is vonhatnank maguk után) Amennyiben valaki jelzi problémáját, egyből közbe avatkozunk és megvizsgáljuk a szituációt, ezért fenntartjuk a kép szövegének, vagy egyes értékelések és válaszok módosításának a lehetőségét.

6) Extra pontszerzési lehetőség
A képfeltöltő részéről valamilyen nagyon jó, illetve egy nagyobb (pozitív) vitát kiváltó képet készített, ezért extra kredit, vagy képfeltöltés járhat.
Az értékelők részéről valamilyen extra információ, vagy nagyon részletes, értékes bírálatok esetén a képtulajdonos kérheti, hogy kapjon plusz pontot, illetve a moderátorok maguktól is adhatnak.